Toor Dāl Rasam

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Rasam keeps the digestive system in good condition.  Apart from strengthening the body, it can be used when diluted with water, as a drink to help with digestive disorders.  People, who are suffering from Vata disturbances, should not consume it very often.  It can also be prepared with split moong dāl which will cause less disturbances for the Vata constitution.  It may be consumed at any meal-time throughout the day, in all seasons.  The flavours of Rasam are brought out best when served with white rice (as opposed to whole grain).

Toor Dāl Rasam

3 servings (makes 3 cups)

Ingredients :

cup/65g toor dāl (yellow split lentils)

6 cups water/1½  litres

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1½ heaped tsp rasam powder

1 tsp tamarind paste

3 heaped tsp sugar/jaggery

1½  heaped tsp rock salt

2 Tbsp dried shredded unsweetened coconut

Voggarane :

2 tsp ghee

½ tsp black mustard seeds

 tsp asafoetida powder (hingu)

10 fresh curry leaves

¼ cup chopped fresh coriander

Preparation –

In a heavy based saucepan, wash toor dāl with several changes of water until the water runs off clear – then drain.  Pour in the filtered water and bring to boil over a medium-high heat, then reduce the heat to maintain a rapid simmer. (Do not cover the pot with a lid, as this allows certain impurities or energetic imbalances to be eliminated.)  Simmer until dal is soft and has broken down – approximately 30 minutes.

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Add to the dāl, 1½ heaped teaspoon rasam powder, 1 tsp tamarind, 1½  heaped tsp salt, 3 heaped tsp jaggery, and 2 Tblsp dried coconut, stir to combine well.   Simmer for 4 -5 minutes.

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Prepare the voggarane :

In a small pan/bandalei over medium heat, add the ghee and ½  tsp mustard seeds; when the seeds start to splutter and pop (make sure the mustard seeds have popped well), add ⅛ tsp asafoetida powder and 10 fresh curry leaves swishing the pan around to allow for the spices to fry evenly.  Pour the voggarane into the dāl, and stir in ¼ cup chopped fresh coriander leaves. 

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Taste, adding more sweet or sour, as needed.

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TOOR DAL RASAM

Rasam (mistura de especiarias) mantém o aparelho digestivo em boas condições. Ajuda a fortalecer o organismo, além de, quando diluído em água, ajudar a reequilibrar os distúrbios do sistema digestivo.

Não deve ser consumido com frequência por quem sofre de perturbações da energia Vata.

Para atenuar o seu impacto nas constituições Vata deve ser preparado com feijão-mungo partido (split moong dal).

Pode ser consumido em qualquer refeição e em todas as estações. O sabor do Rasam é intensificado se servido com arroz branco (em vez de arroz integral).

As medidas são sempre em colheres cheias, exceto se mencionado o contrário.

Serve 3 porções

INGREDIENTES

• 1/3 chávena de Toor Dal (lentilhas amarelas partidas)
• 1 1/2 litros / 6 chávenas de água filtrada
• 1 1/2 colher de chá de rasam
• 1 colher de chá de pasta de tamarindo
• 3 colheres de chá de açúcar/rapadura/sagu
• 1 1/2 colher de chá de sal-gema (Himalaias)
• 2 colheres de sopa de coco ralado

TEMPERO

• 2 colheres de chá de ghee
• 1/2 colher de chá de sementes de mostarda preta
• 1/8 colher de chá de assa-fétida (hingu)
• 10 folhas de caril frescas
• 1/4 de chávena de coentros frescos picados

PREPARAÇÃO

1. Numa panela de fundo espesso lave as lentilhas (toor dal) várias vezes até a água correr límpida e depois escorra.

2. Junte água filtrada às lentilhas e deixe levantar fervura em lume médio-alto. Reduza o lume e deixar cozinhar até as lentilhas amolecerem – aproximadamente 30 minutos

Não tape a panela – deixe que impurezas e desequilíbrios energéticos sejam eliminados.

3. Acrescente o rasam, tamarindo, sal, açúcar e o coco ralado – mexa bem. Deixe fervilhar em lume brando por mais 5 minutos

4. Prepare o tempero:

4.1. Aqueça uma caçarola pequena em lume médio, adicione o ghee e as sementes de mostarda preta (aguarde que as sementes de mostarda estalem bem) e acrescente a assa-fétida e as folhas de caril, agitando a caçarola de forma a misturar e fritar bem as especiarias.

5. Verta o tempero sobre as lentilhas

6. Salpique com os coentros picados.

7. Prove e adicione mais doce ou amargo, conforme quiser.

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