Toor Dāl Rasam

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Rasam keeps the digestive system in good condition.  Apart from strengthening the body, it can be used when diluted with water, as a drink to help with digestive disorders. 

People, who are suffering from Vāta disturbances, should not consume it very often.  It can be prepared with split moong dāl which will cause fewer disturbances for the Vāta constitution. 

It may be consumed at any meal-time throughout the day, in all seasons. 

The flavours of Rasam are brought out best when served with white rice (as opposed to whole grain).

Toor Dāl Rasam

Preparation – 45 minutes

3 servings (makes 3 cups)

Ingredients :

cup/65g toor dāl 

6 cups/1½ litres water

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1½ heaped tsp rasam powder (moderately spiced)

1 tsp tamarind paste

3 heaped tsp jaggery

1½  heaped tsp fine rock salt

2 Tbsp dried shredded coconut

¼ cup chopped fresh coriander

Voggarane :

2 tsp ghee

½ tsp black mustard seeds

 tsp asafoetida powder 

10 fresh curry leaves

Preparation :

In a medium saucepan, wash toor dāl with several changes of water until the water runs off clear – then drain.  

Pour in the water and bring to boil over medium-high heat, then reduce the heat to maintain a rapid simmer. (Do not cover the pot with a lid, as this allows certain impurities or energetic imbalances to be eliminated.) 

Simmer until dāl is soft and has broken down – approximately 30 minutes.

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Add to the dāl, rasam powder, tamarind, salt, jaggery, and dried coconut, stir to combine well.  

Simmer for 4 -5 minutes.

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Prepare the voggarane :

In a small pan over medium heat, add the ghee and mustard seeds; when the seeds start to splatter and pop, add asafoetida powder and curry leaves swishing the pan around to allow for the spices to fry evenly.  

Pour the voggarane into the dāl, and stir in the chopped coriander leaves. 

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Taste, adding more sweet or sour, as needed.

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TOOR DAL RASAM

Rasam (mistura de especiarias) mantém o aparelho digestivo em boas condições. Ajuda a fortalecer o organismo, além de, quando diluído em água, ajudar a reequilibrar os distúrbios do sistema digestivo.

Não deve ser consumido com frequência por quem sofre de perturbações da energia Vata.

Para atenuar o seu impacto nas constituições Vata deve ser preparado com feijão-mungo partido (split moong dal).

Pode ser consumido em qualquer refeição e em todas as estações. O sabor do Rasam é intensificado se servido com arroz branco (em vez de arroz integral).

As medidas são sempre em colheres cheias, exceto se mencionado o contrário.

Serve 3 porções

INGREDIENTES

• 1/3 chávena de Toor Dal (lentilhas amarelas partidas)
• 1 1/2 litros / 6 chávenas de água filtrada
• 1 1/2 colher de chá de rasam
• 1 colher de chá de pasta de tamarindo
• 3 colheres de chá de açúcar/rapadura/sagu
• 1 1/2 colher de chá de sal-gema (Himalaias)
• 2 colheres de sopa de coco ralado

TEMPERO

• 2 colheres de chá de ghee
• 1/2 colher de chá de sementes de mostarda preta
• 1/8 colher de chá de assa-fétida (hingu)
• 10 folhas de caril frescas

• 1/4 de chávena de coentros frescos picados

PREPARAÇÃO

1. Numa panela de fundo espesso lave as lentilhas (toor dal) várias vezes até a água correr límpida e depois escorra.

2. Junte água filtrada às lentilhas e deixe levantar fervura em lume médio-alto. Reduza o lume e deixar cozinhar até as lentilhas amolecerem – aproximadamente 30 minutos

Não tape a panela – deixe que impurezas e desequilíbrios energéticos sejam eliminados.

3. Acrescente o rasam, tamarindo, sal, açúcar e o coco ralado – mexa bem. Deixe fervilhar em lume brando por mais 5 minutos

4. Prepare o tempero:

4.1. Aqueça uma caçarola pequena em lume médio, adicione o ghee e as sementes de mostarda preta (aguarde que as sementes de mostarda estalem bem) e acrescente a assa-fétida e as folhas de caril, agitando a caçarola de forma a misturar e fritar bem as especiarias.

5. Verta o tempero sobre as lentilhas

6. Salpique com os coentros picados.

7. Prove e adicione mais doce ou amargo, conforme quiser.

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