Pepper Tambuli

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Pepper Tambuli, is cooling for the body and facilitates digestion.  It is recommended to serve with 1 – 2 cups of cooked rice and becomes a very satisfying meal to have in the evening.  In Ayurveda, it is said to evoke a good night sleep. It may be consumed by all constitutions.  Those suffering from Kapha imbalances like coughing, running nose, etc, it is recommended to use this dish moderately.

The curry leaves can be found at your local Indian Store and when stored in the freezer in a paper bag they keep their flavour up to 6 months.   After fried briefly in oil they become a uniquely flavourful, and a crunchy surprise, as well as benefiting from their wonderful medicinal qualities.

Pepper Tambuli

Serves 2

Ingredients:4V7A6233_1980x1297

1 cup full-fat yogurt

1½ cups/375ml water

½ tsp salt (can use more salt if yogurt is sourish)

First voggarne :

1 tsp melted ghee

1 tsp cumin seed

1 tsp whole peppercorns

¼ cup/40g dried shredded coconut

½ cup/125ml warm water

Second voggarne:

1 tsp ghee

½ tsp mustard seeds

½ tsp cumin seeds

⅛ tsp turmeric powder

5-6 curry leaves

Preparation:

In a medium bowl, whisk the yogurt for 1 minute.  Add the water, whisking again, until well combined.  Stir into the yogurt ½ tsp salt. Set aside.

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First voggarane :

In a small pan/bandalei over medium heat, add 1 tsp ghee, add 1 tsp cumin seeds and 1 tsp whole peppercorns.  Fry until the seeds are golden-brown (careful not to burn the cumin.)  Turn off the heat and pour into the voggarane, ¼ cup of dried coconut and ½ cup warm water, stir to combine then pour into blender. Blend until smooth, approximately 1 minute.  Add mixture to yogurt, use the liquid from yogurt to swish blender clean, add to yogurt.  Set aside.

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Second voggarane:

Tear the curry leaves in half (this way everyone gets a curry leaf, receiving their benefits), set aside.

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In the same voggarane pan/bandalei, over medium heat, add remaining 1 tsp ghee, once hot add ½ tsp mustard seeds; as the seeds start to splutter and pop, (It is important to fry the mustard seeds well otherwise they will taste too astringent), add ½ tsp cumin seeds, curry leaves and ⅛ tsp turmeric powder and fry for 30 seconds, swishing the pan around to allow for the spices to fry evenly. Turn off the heat, add ¼ cup yogurt mixture into the voggarane, swishing the pan around to combine.  Pour into the yogurt mixture, mix well.   Serve with 1 – 2 cups of cooked rice.

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PEPPER TAMBULI

Pepper Tambuli é refrescante para o corpo e facilita a digestão.

Recomenda-se que seja servido com 1-2 chávenas de arroz cozido e transforma-se numa refeição de final de dia (jantar) muito satisfatória. Segundo a Aiurveda “estimula uma boa noite de sono”.

Pode ser consumido por todas as constituições. Aqueles que sofre de desequilíbrios da energia Kapha (tosse, nariz com corrimento, etc) recomenda-se o seu consumo em moderação.

As folhas de caril encontram-se em qualquer loja indiana, podem ser congeladas dentro de um saco de papel e o seu sabor será conservado até 6 meses. Quando são suavemente fritas em óleo o seu sabor característico e único torna-se numa crocante surpresa bem como as suas magníficas propriedades medicinais.

As medidas são sempre em colheres cheias excepto se mencionado o contrário.

Serve 2 porções

INGREDIENTES

• 1 chávena de iogurte
• 1 1/2chávenas de água
• 1/2 colher de chá de sal (pode usar mais sal se o iogurte for amargo)

1º TEMPERO

• 1 colher de chá de ghee
• 1 colher de chá de sementes de cominhos
• 1 colher de chá de grãos de pimenta preta
• 1/4 chávena de côco ralado
• 1/2 chávena de água morna

2º TEMPERO

• 1 colher de chá de ghee
• 1/2 colher de chá de sementes de mostarda preta
• 1/2 colher de chá de sementes de cominhos
• 1/8 colher de chá de açafrão em pó
• 5-6 folhas frescas de caril

PREPARAÇÃO

1. Numa taça média mexa o iogurte durante 1 min.

2. Adicione a água e mexa novamente até ficar bem misturado. Junte o sal, mexa e reserve.

3. Prepare o 1º tempero

3.1. Aqueça uma panela pequena em lume médio, coloque 1 colher de chá de ghee, sementes de cominhos e os grãos de pimenta preta. Frite até dourar as sementes (cuidado para não queimar os cominhos). Desligue o lume.

3.2. Adicione ao tempero o côco ralado e a água morna. Mexa e verta para uma liquidificadora.

3.3. Na liquidificadora triture durante 1 min. e junte ao iogurte. Reserve.

4. Prepare o 2º tempero

4.1. Na mesma panela pequena em lume médio adicione 1 colher de chá de ghee e as sementes de mostarda pretas (deixe as sementes estalarem bem para perderem o seu sabor adstringente), junte as sementes de cominhos, folhas de caril e o açafrão e frite por 30 seg. agitando a panela para misturar bem as especiarias. Desligue o lume.

4.2. Coloque 1/4 chávena da mistura de iogurte no 2º tempero, e agite a panela para misturar os ingredientes.

4.3. Verta para dentro da mistura de iogurte.

Sirva com 1-2 chávenas de arroz!

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