Moong Dāl Juice (green gram juice)

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Good for all constitutions.  Eliminates constipation and reduces heat in the body.  Keeps the body and mind cool and calm.  Balances Vata & Pitta.  May be consumed in all seasons.  In Winter, it is recommended not to consume more than twice a week, while in Summer it may be consumed 3 times a week.  For those suffering from Kapha imbalance, it may be consumed as part of a main meal or alternatively a pinch of black pepper powder can be added for kapha reduction.  1 – 2 glasses may be consumed at once (200-300mL).

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Serves 4 – 6

Ingredients :

½ cup/100g whole moong dāl (green gram)

¾ cup/150g brown sugar/jaggery

4 cups/1 litre water

3 cardamom pods (¼ tsp)

Pre-preparation:

Place ½ cup whole moong dāl) in a bowl and rinse with water.  Cover with 3 cups of water and soak overnight for 10-12 hours.  Rinse and drain the soaked moong dāl and set aside.

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Preparation:

Remove the outer pods from the cardamom.  Place the seeds in a coffee/spice grinder or mortar and pestle and grind until you have a rough powder. Set aside.  In a high-speed blender, place the soaked moong dāl, ¼ tsp ground cardamom, ¾ cup sugar and 4 cups water.  Blend on high speed for at least a minute or until completely smooth. 

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Pour into glasses and enjoy.

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MOONG DAL JUICE (GREEM GRAM JUICE)

Mantém o corpo e a mente frescos e calmos. Elimina a obstipação e reduz a temperatura do corpo.
É bom para todas as constituições e equilibra as energias Vata&Pitta.
Pode ser consumido em todas as estações do ano. No inverno não consumir mais do que 2x/sem e no Verão 3x/sem..
Para quem sofre de desequilíbrios da energia Kapha pode ser consumido como parte integrante da refeição principal ou como alternativa pode-se juntar uma pitada de pimenta preta (em pó) para reduzir a energia Kapha.

1-2 copos podem ser consumidos de uma só vez.

INGREDIENTES

• 1/2 chávena de whole mung dal (feijão mungo)
• 3/4 chávena açúcar mascavado/jaggery
• 4 chávenas de água
• 3 vagens de cardamomo (1/4 colher de chá)

PRÉ-PREPARAÇÃO

• Lave o feijão e cubra com 3 chávenas de água. Deixe demolhar 10-12h durante a noite.
• Lave e escorra o feijão mungo demolhado e reserve.

PREPARAÇÃO

1. Remova as vagens do cardamomo e triture a pó grosseiro. Reserve
2. Numa liquidificadora adicione o feijão demolhado, cardamomo, açúcar e água. Triture a uma velocidade alta durante 1 min ou até ficar completamente suave.

Verta para um copo e saboreie!

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