Moong Dāl Juice (Green Gram Juice)

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Good for all constitutions.  Eliminates constipation and reduces heat in the body.  Keeps the body and mind cool and calm.  Balances Vāta & Pitta. For those suffering from Kapha imbalance, it may be consumed as part of the main meal or alternatively a pinch of black pepper powder can be added for kapha reduction. 

May be consumed in all seasons.  In Winter, it is recommended not to consume more than twice a week, while in Summer it may be consumed 3 times a week.   

1 – 2 glasses may be consumed at once (200-300mL).

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Pre-preparation – 10 hours

Preparation – 5 minutes

Serves 4 – 6

 

Ingredients :

½ cup/100g whole moong dāl (green gram)

¾ cup/150g brown sugar/jaggery

4 cups/1-litre water

3 cardamom pods (¼ tsp)

Pre-preparation:

Place whole moong dāl in a bowl and rinse with water. 

Cover with 3 cups of water and soak overnight for 10-12 hours. 

Rinse and drain the soaked moong dāl and set aside.

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Preparation:

Remove the outer pods from the cardamom. 

Place the seeds in a coffee/spice grinder or mortar and pestle and grind until you have a rough powder. Set aside.  

In a high-speed blender, place the soaked moong dāl, ground cardamom, sugar and 4 cups water.  

Blend on high speed for at least a minute or until completely smooth. 

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Pour into glasses and enjoy.

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MOONG DAL JUICE (GREEM GRAM JUICE)

Mantém o corpo e a mente frescos e calmos. Elimina a obstipação e reduz a temperatura do corpo.
É bom para todas as constituições e equilibra as energias Vata&Pitta.
Pode ser consumido em todas as estações do ano. No inverno não consumir mais do que 2x/sem e no Verão 3x/sem..
Para quem sofre de desequilíbrios da energia Kapha pode ser consumido como parte integrante da refeição principal ou como alternativa pode-se juntar uma pitada de pimenta preta (em pó) para reduzir a energia Kapha.

1-2 copos podem ser consumidos de uma só vez.

INGREDIENTES

• 1/2 chávena de whole mung dal (feijão mungo)
• 3/4 chávena açúcar mascavado/jaggery
• 4 chávenas de água
• 3 vagens de cardamomo (1/4 colher de chá)

PRÉ-PREPARAÇÃO

• Lave o feijão e cubra com 3 chávenas de água. Deixe demolhar 10-12h durante a noite.
• Lave e escorra o feijão mungo demolhado e reserve.

PREPARAÇÃO

1. Remova as vagens do cardamomo e triture a pó grosseiro. Reserve
2. Numa liquidificadora adicione o feijão demolhado, cardamomo, açúcar e água. Triture a uma velocidade alta durante 1 min ou até ficar completamente suave.

Verta para um copo e saboreie!

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