Kashaya – with six spices

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Kashaya is appropriate for all constitutions in all seasons and is recommended at the end of a meal once a day.  Balancing Vata, Pitta and Kapha it helps maintain the digestive fire. In India, Kashaya is used as a healthy replacement for coffee and tea in the morning and evening.  A very tasty and satisfying drink which brings calmness to the mind and supports the general health.

Kashaya – with six spices

Makes 1 serving of Kashaya

Use heaped measurements except when stated otherwise.

Ingredients :

¼ tsp fenugreek seeds4V7A2648_1980x1297

2 black peppercorns

¼ tsp cumin seeds

¼ tsp coriander seeds

pinch ginger powder

pinch turmeric powder

1 cup/250ml water

2 tsp sugar/jaggery

1 Tblsp milk

To prepare the Kashaya powder :

On a low flame, heat a small skillet until it is hot to touch, dry roast the fenugreek seeds until their colour deepens and a noticeable smell appears. Seeds may start popping by that point.  Be careful not to burn the spices as they can ruin the taste of the Kashaya.  Set aside to cool.  Using a mortar and pestle, grind the peppercorns to a medium-fine powder. Set aside.

To prepare the Kashaya drink :

Place all the spices and water in a heavy bottom saucepan and bring to boil.

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After approximately 5 minutes of boiling, strain through a fine sieve.

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Add jaggery or sugar, milk and set aside to cool until moderately warm.  Enjoy.

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KASHAYA – WITH SIX SPICES

É apropriada para todas as constituições em todas as estações do ano. É recomendado o seu consumo no final da refeição 1x/dia.
Equilibra as 3 energias (Vata, Pitta, Kapha) e ajuda a preservar o fogo digestivo.
Na Índia é usada como um substituto saudável do café/chá quer de manhã quer à noite. É uma bebida muito agradável e saborosa que traz serenidade à mente e reforça a saúde em geral.

Serve 1 porção de Kashaya

INGREDIENTES

• 1/4 colher de chá de sementes de fenogrego
• 2 grãos de pimenta preta
• 1/4 colher de chá de sementes de cominhos
• 1/4 colher de chá de sementes de coentros
• 1 pitada de gengibre em pó
• 1 pitada de açafrão em pó
• 1 chávena de água
• 2 colheres de chá de açúcar/rapadura/jaggery
• 1 colher de sopa de leite

PREPARAÇÃO DO PÓ DE KASHAYA

1. Em lume baixo, aqueça uma frigideira até estar quente ao toque: toste as sementes de fenogrego até a sua cor avivar e um aroma surgir.
As sementes podem começar a estalar nesta fase – seja cuidadoso para não deixar queimar as especiarias alterando o sabor da kashaya. Reserve até arrefecer.
2. Usando um almofariz triture grosseiramente os grãos de pimenta preta. Reserve.

PREPARAÇÃO DA BEBIDA

1. Numa caçarola coloque todas as especiarias dentro de água e ferva.
2. Após 5 min de fervura coe com um coador fino.
3. Adicione jaggery/açúcar, leite e reserve.

Deixe arrefecer até ficar morno, sirva e disfrute!

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