Green Bean Palya

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This dish may be used as a condiment or independently served with rice, chapati or poori.  It strengthens the body, is easily digested and is suitable for all constitutions.   Suitable to be used daily and throughout all seasons.  For a variation of taste, lemon juice can be added at the end of preparation.  This variation is recommended when eating with rice.

The chilli, commonly used in South Indian cooking, is Byaadagi chilli and is known for its deep red colour; it is relatively sweet and less spicy.  If unsure about the level of spice of the chilli you are using, leave whole or cut in half.

The Byaadagi chilli, split Bengal gram & urad dāl can be purchased at your local Indian store.

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Green Bean Palya

Serves 4

Ingredients :

4 cups/420g green beans

4 Tblsp peanut/melted coconut oil

1 tsp black mustard seeds

1 Tblsp split bengal gram (chickpea)

1 tsp split urad dāl (black gram)4V7A2623_1980x1297

1 tsp cumin seeds

2 medium, mild dried red chillies, chopped

 tsp hingu powder (asafoetida)

½ tsp turmeric powder

20-25 fresh curry leaves

1½ cups/375ml water

5 Tblsp dried shredded coconut

1 tsp rock salt

2 tsp jaggery/sugar

½ cup chopped coriander leaves

Preparation :

Wash, top-tail and chop the green beans into small pieces.  Set aside.

In a heavy bottom skillet, over a medium flame, heat 4 Tblsp oil and add 1 tsp mustard seeds; wait until they start to splatter and pop and then add 1 Tblsp bengal gram, 1 tsp urad dāl, 1 tsp cumin seeds, 2 chopped chillies, and ⅛ tsp asafoetida powder. 

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Fry until bengal gram and urad dāl have turned golden in colour then add ½ tsp turmeric powder and curry leaves. 

Add to the skillet the chopped beans, 1½ cups water, 1 tsp salt and 2 tsp jaggery. 

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Stir to combine.  Simmer rapidly on medium heat until the beans have softened – approximately 15 minutes. 

Turn off the heat and stir in 5 Tblsp dried coconut and ½ cup chopped coriander leaves.   Allow to sit for 5 minutes in order to cool slightly and for the flavours to be absorbed.  Taste, adding more salt or jaggery, as needed.

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GREEN BEAN PALYA

Esta receita por ser usada como acompanhamento ou como prato principal, servida com arroz, chapatis ou poori.

Fortalece o corpo, é fácil de digerir e adequada para todas as constituições.

Pode ser usada diariamente e ao longo de todas as estações do ano. Para diversificar o sabor pode-se acrescentar limão no final da confecção. Esta variação é recomendada quando acompanha com arroz.

O chilli Byadagi é normalmente usado no sul da Índia e é conhecido pela sua cor vermelho vivo; é relativamente doce e pouco picante. Se não tiver a certeza da intensidade do picante que usa, deixe inteiro ou corte ao meio.

O chilli Byadagi, grão de bico partido (split bengal gram) e lentilha preta (urad dal) podem ser adquiridos em qualquer loja Indiana.

As medidas são sempre em colheres cheias excepto se mencionado o contrário.

Serve 4 porções

INGREDIENTES

• 4 chávenas/420 gr de feijão verde cortado em pedaços pequenos
• 1 1/2 chávenas/375 gr de água
• 1 colher de chá de sal fino (Himalaias)
• 2 colheres de chá de açúcar mascavado/rapadura/jaggery
• 5 colheres de sopa de côco ralado
• 1/2 chávena de coentros frescos picados

TEMPERO

• 4 colheres de sopa de óleo de amendoim/côco
• 1 colher de chá de sementes de mostarda preta
• 1 colher de sopa de split bengal gram (grão de bico partido)
• 1 colher de chá de urad dal (lentilhas pretas)
• 1 colher de chá de sementes de cominhos
• 2 chillis secos médios (cortados)
• 1/8 colher de chá de asafoetida/hingu
• 1/2 colher de chá de açafrão em pó
• 20-20 folhas de caril frescas

PREPARAÇÃO

1. Em lume médio, aqueça uma frigideira de fundo pesado com o óleo e as sementes de mostarda preta (aguarde que as sementes estalem bem).

2. Adicione as lentilhas (bengal gram e urad dal), sementes de cominhos, chilli e asafoetida. Frite até as lentilhas dourarem(cuidado para não queimar).

3. Junte o açafrão e as folhas de caril.

4. Adicione o feijão-verde cortado, água, sal e açúcar. Mexa para combinar.

5. Deixe cozer em lume médio até os feijões amolecerem – apróx. 15 min.

6. Desligue o lume e acrescente o côco ralado e os coentros frescos. Deixe assentar 5 min para arrefecer ligeiramente e absorver os sabores.

7. Prove e retifique o sal ou açúcar.

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