Ginger Coconut Chutney

Can be consumed with roti, chapati, dosa and rice. Recommended to all constitutions. Can be used once or twice a week. For those suffering from pitta imbalance, little ghee can be mixed into the food in order to eliminate any aggravation. May be consumed at all seasons and at any time during the day. One may spice the dish as per his natural inclination adding or lessening the salty, sweet, sour (tamarind), pungent (chilli) tastes.

Ginger Coconut Chutney

Makes approximately 2 cups.

Ingredients :

1 cup/80g unsweetened dried shredded coconut

1 – 2 cups lukewarm water (start with 1 cup for right consistency)

¼ cup/25g toasted chana dāl (bought from your local Indian store)

1 tsp finely chopped ginger

½ – 1  red/green chilli (according to taste and strength of chilli)

3 sprigs fresh coriander

¼ tsp tamarind paste

1 tsp sugar/jaggery

½ tsp salt

Preparation :

Place in a blender/grinder the dried coconut, chana dāl, chopped ginger, chilli, jaggery, salt & tamarind paste. Wash the coriander leaves and remove the thicker stems.

Add this to the blender, add 1 cup of water and puree until you have a thick paste, adding more water until you have the desired consistency.  The texture should be a bit coarse.  Taste for seasoning, adding more salt, sweet, tamarind or chilli, as needed.

GINGER COCONUT CHUTNEY

Pode ser consumido com rotti, chapati, dosa e arroz.

É adequado a todas as constituições. Pode ser usado 1-2x/semana.

Para quem sofre de desequilíbrios da energia Pitta, um pouco de ghee pode ser adicionar para eliminar qualquer agravamento.

Pode ser consumido em todas as estações do ano e a qualquer hora do dia. Cada um pode condimentar a receita de acordo com o seu gosto pessoal, adicionando mais sal, doce, amargo (tamarindo), picante (chilli).

As lentilhas grão de bico partido tostado (chana dal) pode ser comprado em qualquer loja indiana.

As medidas são sempre em colheres cheias excepto se mencionado o contrário.

INGREDIENTES

• 1 chávena de côco ralado
• 1-2 chávenas de água tépida (comece com 1 chávena para a consistência adequada)
• 1/4 chávena de lentilhas chana dal tostada (grão de bico partido tostado)
• 1 colher de chá de gengibre finamente ralado
• 1/2- 1 chilli vermelho/verde (consoante a intensidade de picante que preferir)
• 3 raminhos de coentros frescos (remova os ramos mais duros)
• 1/4 colher de chá de pasta de tamarindo
• 1 colher de chá de açúcar mascavado/jaggery
• 1/2 colher de chá de sal fino (Himalaias)

PREPARAÇÃO

1. Numa liquidificadora coloque o côco ralado, lentilhas, gengibre, chilli, açúcar, sal, pasta de tamarindo, os ramos de coentros, 1 chávena de água e triture.

Coloque água até obter uma pasta densa, adicionando mais água até ter a consistência adequada). A textura deverá ser um pouco grossa.

2. Retifique o tempero adicione mais sal, doce, amargo ou picante se necessário.

Leave a Reply

Your email address will not be published.