Carrot Raytha

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Raytha is a very soothing dish, cooling for the body and facilitating digestion.  It is recommended to serve with 1 – 2 cups of cooked rice and becomes a very satisfying meal to have in the evening. In Ayurveda, it is said to evoke a good night sleep.  For a variation on taste ¼ tsp lemon juice can also be added and can be made with grated cucumber instead of carrot.

Raytha may be consumed by all constitutions.  Those suffering from Kapha imbalances like coughing, running nose, etc, it is recommended to use this dish moderately.

The curry leaves can be found at your local Indian Store and when stored in the freezer keep their flavour up to 6 months.  After fried briefly in oil they become a uniquely flavourful, and a crunchy surprise, as well as benefiting from their wonderful medicinal qualities.

Carrot Raytha

Serves 1 person

Use heaped measurements unless otherwise stated.4V7A4562_1980x1297

For those who prefer a more buttermilk consistency, a ¼ cup of yogurt can be used.

Ingredients:

½ cup/130g regular yogurt

½ cup/125ml filtered water

¼ cup/25g finely grated carrot

¼ tsp finely grated ginger

⅛ tsp rock salt

Voggarane:

1 tsp liquid coconut/peanut oil

⅛  tsp mustard seeds

⅛  tsp cumin seeds

5 fresh curry leaves

pinch turmeric powder

Preparation:

In a medium bowl, whisk the yogurt, and then add the water whisking again, until well combined. Grate the carrot measuring ¼  cup and ¼ tsp ginger using the finer side on a box grater/ parmesan grater.  Stir into the yogurt, add ⅛ tsp salt. Set aside.

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Prepare the voggarane :

Tear each curry leaf into four pieces.  Set aside.

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In a small pan over medium heat, add 1 tsp oil and ⅛ tsp mustard seeds.  When the seeds start to splutter and pop,(It is important to fry the mustard seeds well otherwise they will taste too astringent), add ⅛ tsp cumin seeds, curry leaves and ⅛ tsp turmeric powder and fry for 30 seconds, swishing the pan around to allow for the spices to fry evenly.

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Turn off the heat, add ¼ cup yogurt mixture into the voggarane, swishing the pan around to combine.  Pour into the yogurt mixture, mix well.  

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CARROT RAYTHA

É um prato relaxante/calmante, refresca o corpo e facilita a digestão. É recomendado servir com 1-2 chávenas de arroz cozinhado e torna-se numa refeição de final de dia bastante agradável.

Segundo a Aiurveda “estimula uma boa noite de sono”.

Para diversificar o sabor pode-se juntar 1/4 colher de chá de sumo de limão, e em vez da cenoura usar o pepino ralado.

Pode ser consumido por todas as constituições. Para quem sofre de distúrbios da energia kapha (tosse, corrimento de nariz, etc) recomenda-se um consumo moderado.

As folhas de caril encontram-se em qualquer loja indiana, podem ser congeladas dentro de um saco de papel e o seu sabor será conservado até 6 meses. Quando suavemente fritas em óleo o seu sabor característico e único torna-se numa crocante surpresa bem como as suas magníficas propriedades medicinais.

As medidas são sempre em colheres cheias excepto se mencionado o contrário.

Serve 1 pessoa

Para quem prefere uma consistência mais “leitosa” pode-se usar 1/4 chávena de iogurte

INGREDIENTES

• 1/2 chávena iogurte
• 1/2 chávena de água
• 1/4 chávena de cenoura finamente ralada
• 1/4 colher de chá de gengibre finamente ralado
• 1/8 de sal grosso (Himalaias)

TEMPERO

• 1 colher de chá de óleo de côco/amendoim
• 1/8 colher de chá de sementes de mostarda
• 1/8 colher de chá de sementes de cominhos
• 5 folhas de caril frescas (partidas em 4)
• 1 pitada de açafrão em pó

PREPARAÇÃO

1. Numa taça média, mexa o iogurte. Adicione água e mexa novamente até ficar homogéneo.

2. Junte a cenoura e o gengibre finamente ralados, mexa. Adicione sal. Reserve.

3. Prepare o tempero.

3.1. Em lume médio, aqueça uma caçarola pequena e junte o óleo e as sementes de mostarda preta (deixar as sementes estalarem bem) e adicione as sementes de cominhos, as folhas de caril partidas e o açafrão. Frite por 30seg agitando a caçarola de forma a misturar bem as especiarias. Desligue o lume.

3.2. Junte 1/4 chávena da mistura de iogurte ao tempero, agite a caçarola para misturar bem.

4. Verta o preparado sobre a mistura de iogurte. Mexa bem.

Sirva com arroz!

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