Carrot Halva

Carrot Halva is both tasty and healthy and keeps the mind calm. It can be used at any season and is especially good for semi-fasting days. It may be consumed by all constitutions, twice a week as part of a full meal. Three – four teaspoons of Carrot Halva is the recommended amount in one serving.

For those recovering from a cough, it is better to consume at the first meal rather than in the evening.

This dish is best prepared with sugar, jaggery will affect the taste and consistency. 

As per Indian tradition, it is recommended to start and finish the meal with a sweet. It opens up the digestive tract and facilitates digestion and the sweet taste is associated with the bliss experience.  

Carrot Halva

4 small servings

Preparation time: 30 minutes.

Ingredients:

1 cup/140g tightly packed finely grated carrot

¼ cup/60ml ghee 

½ cup/100g light brown sugar 

¼ cup/20g finely shredded dried coconut

2 pinches fine rock salt

Voggarane:

2 Tblsp ghee

10 – 15 cashew nuts

10 – 15 almonds

¼ cup/40g raisins

6 – 8 pods of cardamom

Preparation:

Wash, peel and grate the carrot using the finer side of a box grater (this dish is best when the carrot is finely grated). Cut the cashews in two and the almonds into thirds. Remove the hard shell from the cardamom and grind the small black seeds into powder in a mortar and pestle. Measure out the remaining ingredients and set aside.

To prepare the carrot halva:

Over a medium-high heat, add ¼ cup ghee into a medium-sized skillet, add the grated carrot, sugar, dried coconut and salt.

Stir continuously for approximately 8 – 10 minutes until all the liquid from the carrots has evaporated. Turn off the heat, set aside and prepare the voggarane.

Voggarane:

In a small pan over medium heat,  pour in 2 Tablespoons ghee, add the cashew and almond pieces, fry stirring constantly until they are golden-brown in colour – approximately 5 minutes.  Stir in the raisins, fry for 1 -2 minutes or until they puff up and swell slightly,

Add the voggarane to the sweet carrot-mixture. Sprinkle in the ground cardamom, mixing well.

“Carrot Halva is very simple, very easily made and the best. It goes very well with idli, dosa, chapati, Pongal, upma, it goes well with all items!”.  ~ Ganapati Āarya

 

CARROT HALVA

Esta receita é saborosa, saudável e mantém a mente calma.

Pode ser usada em qualquer estação do ano e é particularmente boa para dias de semi-jejum.

É adequada a todas as constituições 2 vezes por semana, como parte integrante de uma refeição principal

3-4 colheres de chá é o recomendado para servir uma porção.

Para quem se encontra a recuperar de tosse é melhor ser consumida na primeira refeição do que ao final do dia.

Sugere-se o uso de açúcar em vez de jaggery, visto que interfere no sabor e na consistência da receita.

“Carrot Halva é muito simples de fazer. Acompanha muito bem com idli, dosa, chapati, pongal, upma” – Ganapati Aarya.

As medidas são sempre em colheres cheias, excepto se mencionado o contrário.

SERVE 4 PEQUENAS PORÇÕES

Tempo de preparação: 30 min

INGREDIENTES
• 1 chávena/140 gr de cenoura finamente ralada
• 1/4 chávena/60 ml de ghee – dividido
• 1/2 chávena/120gr de açúcar mascavado
• 1/4 chávena/20gr de coco seco finamente ralado
• 2 pitadas de sal-gema (Himalaias)
TEMPERO
• 2 colheres de sopa de ghee
• 10-15 cajus
• 10-15 amêndoas
• 1/4 chávena/40gr de passas de uva
• 6-8 vagens de cardamomo

PRÉ-PREPARAÇÃO
1. Lave, descasque e rale a cenoura finamente (com o lado mais fino do ralador).
2. Corte os cajus em 2 e as amêndoas em 3 pedaços.
3. Retire as cascas do cardamomo e triture a vagem (1/2 colher de chá em pó).
4. Meça os restantes ingredientes e reserve.
PREPARAÇÃO
1. Numa frigideira média, aqueça o ghee em lume médio-alto.
2. Adicione a cenoura, o açúcar, o coco ralado e o sal. Mexa constantemente durante 8-10 minutos – até o liquido das cenouras evaporar.
3. Desligue o lume e reserve.
4. Prepare o tempero:
4.1. Aqueça uma pequena caçarola em lume médio e coloque as 2 colheres de sopa de ghee, os cajus e as amêndoas cortadas – agite a caçarola até ficarem dourados – 5 minutos (poderá ter de baixar o lume 2 minutos após colocar os frutos secos para evitar queimá-las).
4.2. Adicione as passas e frite por mais 1-2 minutos, até incharem ligeiramente.
4.3. Adicione o tempero ao preparado de cenoura, polvilhe com o cardamomo e misture bem.
Delicie-se!

Leave a Reply

Your email address will not be published.