Buttermilk

There are two buttermilk recipes; the first one has a thicker consistency for the purpose of mixing with rice. The second buttermilk is a drink, having more water, plus extra salt and lemon.

In the India tradition, it is a custom to drink buttermilk after a meal.  In the hot season, it has a cooling effect and can be used as a cooling agent all year. In addition, buttermilk reduces Pitta and provokes the digestion process. People who suffer from Kapha disorders should not consume too much buttermilk.  In general, it suits all constitutions. At the peak of the summer season, it is recommended at midday.

Serves 4

Preparation time – 10 minutes

Ingredients to be served with rice:

½ cup/130g full-fat plain yogurt

2 cups/500ml water

¼ tsp freshly grated ginger

½ – 1 tsp fine rock salt (as per taste)

¼ cup fresh coriander leaves

¼ tsp fresh lemon juice (as per taste)

Ingredients for drinkable buttermilk:

½ cup/130g full-fat plain yogurt

4 cups/500ml water

¼ tsp freshly grated ginger

1 tsp fine rock salt (as per taste)

¼ cup fresh coriander leaves

½ tsp fresh lemon juice

Preparation:

Finely grate the ginger. Wash the coriander and chop very finely. Set aside. In an upright blender add yogurt and fresh ginger.

Pour in the water and blend for 20 seconds until mixed very well. Pour into a container or a jug with a pourable spout.

Add salt, finely chopped coriander and fresh lemon juice – stir well to combine.

The first buttermilk can be mixed into rice for a quick meal, the second, drunk at the end of the meal

BUTTERMILK

Existem 2 receitas de buttermilk (leitelho); a primeira, com uma consistência mais espessa, para misturar com arroz; a segunda receita é uma bebida, tendo mais água e sal e limão.
Na tradição indiana é costume beber buttermilk após as refeições. Nas estações quentes tem um efeito refrescante e pode ser usado como refrigerante durante todo o ano.
Adicionalmente, o buttermilk reduz a energia Pitta e estimula o processo digestivo. As pessoas que sofrem de desequilíbrios da energia Kapha deverão evitar consumir demasiado buttermilk.
É, geralmente, adequado a todas as constituições. No pico do Verão, recomenda-se o seu consumo por volta do meio-dia.
O primeiro buttermilk pode ser misturado com arroz e constituir uma refeição rápida. O segundo é uma bebida pós refeição.

INGREDIENTES (servir com arroz)

• 1/2 chávena de iogurte natural gordo
• 2 chávenas de água
• 1/4 colher de chá de gengibre fresco ralado
• 1/2 – 1 colher de chá de sal-gema fino (Himalaias) (a gosto)
• 1/4 chávena de coentros frescos picados
• 1/4 colher de chá de sumo de limão (a gosto)

INGREDIENTES (servir como bebida)

• 1/2 chávena de iogurte natural gordo
• 4 chávenas de água
• 1/4 colher de chá de gengibre fresco ralado
• 1 colher de chá de sal-gema fino (Himalaias) (a gosto)
• 1/4 chávena de coentros frescos picados
• 1/2 colher de chá de sumo de limão

PREPARAÇÃO

1. Rale finamente o gengibre e pique os coentros. Reserve.
2. Numa liquidificadora, junte o iogurte e o gengibre. Adicione água e misture bem – 20 seg.
3. Verta para um recipiente com bica e acrescente sal.
4. Junte os coentros e o sumo do limão – misture bem.

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